10. јуна одржана Пета ДОРЋОЛИЈАДА СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

(Преузето са сајта “Дорћолијада)

У Београду је на отвореним теренима ФК „Дорћол“ испод Калемегдана 10. јуна 2017. одржано пето спортско-рекреативно такмичење – Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба. Традиционална манифестација спортско рекреативног такмицења обухватила је преко 150 учесника – такмичара у дисциплинама пикадо, фудбал – пенали на мале голове без голмана, кошарка – слободна бацања, боћање и шах.
У оквиру Међугенерацијске сарадње окупило се и преко 50 младих уз близу 100 посетилаца и гостију.
Изведен је Јавни час фитнес вежби житеља трећег доба, предшколаца и омладине. У оквиру програма организована је Међугенерацијска сликарска колонија уз учешће пет талентованих ученика средњих школа, пет студената ликовних академија и пет сликара трећега доба на тему “Флора и фауна Аустралије”.
По лепом, сунчаном дану и у добром расположењу програм је отворен јавним часом фитнес вежби житеља трећег доба, омладине и предшколаца. Највећу пажњу учесника и гостију привукао је Међугенерацијски дечји маратон на 20.000 милиметара под слоганом „Баке и деке уз бате и секе“, у коме је учествовало 25 малишана до 7 година старости. Сви учесници маратона добили су златне медаље, без обзира на пласман, спортске мајице Н спорта и дечје књиге.
Генерални спонзор Дорћолијаде је ове године Амбасада Аустралије у Београду. која је препознала вредност овог пројекта. Аустралија се преселила на Дорћол. Манифестацију је поздравио и отворио Шеф Мисије и заменик Амбасадора Аустралије у Београду госп. Глен Морисон, који је бурно поздрављен од свих учесника и гостију. Госп. Морисон је обишао све пунктове спортских дисциплина, на појединим се и сам окушао. показујући одлике доброг спортисте. Посебно се задржао на Међугенерацијској ликовној колонији, у којој су сликари – пет талентованих ученика средњих школа, пет студената ликовних академија и пет сликара трећег доба радили слике на тему “Флора и фауна Аустралије”. То је био доказ да километарска удаљеност не може потиснути идеје које су препознатљиве на свим континентима.
На затварању спортско-рекреативног такмичења проглашене су победничке екипе уз доделу медаља и пехара „Дорћолијаде“, а затим је организовано дружење учесника такмичења и гостију уз музички програм, ланч пакете и Зајечарско пиво TransparentTrka klinacaPikado2  Kosarka Mali fudbal