СКУПОМ ПРЕДСТАВНИКА САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА И ПОКРЕТА ТРЕЋЕГ ДОБА СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖЕН 1. ОКТОБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ

Скуп је отворио председник ИО ПТДС Проф. др Момчило Талијан, а скупу су се обратили и Милан Кркобабић, председник ПУПС-а, Василије Белобрковић, председник ГОП-а Београда, Милош Грабунџија, председник „Независности“, Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине и домаћин окупљања, Проф. др Андрија Савић, председник Савеза пензионера и Покрета трећег доба Србије. После краће анализе тренутног стања у активностима чланства с обзиром на ограничења које је наметнула пандемија у многим областима живота, присутни су са пажњом саслушали Проф. др Драгану Динић, председницу Геронтолошког савеза Србије, о односу друштва према својим најстаријим суграђанима, проблемима са којима се они сусрећу, ситуацији  у којој су се нашли после „најезде“ КОРОНЕ…

Пандемија КОРОНЕ није дозволила да се и ове године уприличи пригодна прослава 1. октобра програмом који би осим предавања о бризи друштва за своје најстарије чланове имао и едукативно здравствени и културно забавни део у коме су учествова лекари специјалисти и  културно уметничка друштва која окупљају пензионере. Овај датум је узет и за Дан Покрета трећег доба Србије, јер је значајан по томе што је првих дана октобра 2008. године у Сокобањи одржана и Прва Олимпијада спорта, здравља и културе. Ипак, традиција обележавања овог Дана није прекинута. У част Дана посвећеног најстаријима одржана је у Београду свечана седница руководстава Савеза пензионера и Покрета трећег доба Србије којој су присуствовали представници ових двеју друштвених организација из појединих округа, Синдиката пензионера „Независност“,  ПУБС-а, ПИО фонда, као и новинари који у својим гласилима прате проблематику старења и његове феномене.

На крају, као мало светло у тунелу, најављена су два догађаја, који ће уз све мере предострожности бити „одиграни“ наредних дана. Први, у Врњачкој Бањи, у којој ће се у „свом“ традиционалном простору у хотелу „Цептер“ одржати тродневна сликарска колонија, као доказ да бар део  традиционалне Олимпијаде још увек успешно одолева КОРОНИ, и други, уКрушевцу, где ће бити одржана Мини олимпијада.