СЕЋАЊЕ НА ЈОЦУ – ЈОЖЕФА ДЕБЕЉУХА

Опроштај  сабораца и пријатеља  од великог друга и хуманисте, “најбољег Немца у Србији и најбољег Србина у Немачкој”.

       КО ЈЕ ЈОЦА – ЈОЖЕФ ДЕБЕЉУХ ?

РОЂЕН ЈЕ У ИСТОЧНОМ ДЕЛУ ПАНЧЕВА, ОД ОЦА И МАЈКЕ НЕМАЧКОГ ПОРЕКЛА. ОТАЦ МУ ЈЕ БИО ВЛАСНИК ВЕЛИКЕ ПАРЦЕЛЕ ЗЕМЉЕ И КАФАНЕ ” НА ДОБРОМ ГЛАСУ “, А МАЈКА, ЖЕНА КОЈА СЕ У СВЕ РАЗУМЕ,  БАБИЦА КРАЉИЦЕ МАРИЈЕ, МАЈКЕ ПЕТРА , ТОМИСЛАВА И АНДРИЈЕ.

ПРЕ РАТА , СА ЊЕГОВИМ ОЦЕМ САРАЂИВАО ЈЕ СВЕШТЕНИК ВЛАДА ЗЕЧЕВИЋ “ЦРВЕНИ ПОП “, КОЈИ ЈЕ У КУЋИ ДЕБЕЉУХА КРИО ИЛЕГАЛЦЕ БАНАТА. ЗА ВРЕМЕ РАТА НЕМАЧКЕ ПОРОДИЦЕ ЦВЕТАЈУ ПОД ОКРИЉЕМ ВЕЛИКОГ РАЈХА. ПОРОДИЦА ДЕБЕЉУХ ЈЕ УЗДРЖАНА, ЈЕР ЈЕ ОТАЦ СТАР , А НАШ ЈОЦА МЛАД ДА БИ РАТОВАЛИ. ОСЛОБОЂЕЊЕ, ЗА СВЕ ЊИХ ЈЕ БИО ПОРАЗ. СВЕ ПРЕЖИВЕЛЕ НОВЕ ВЛАСТИ У ФУРГОНИМА ВРАЋАЈУ ЗА НЕМАЧКУ. ТУ ЈЕ И ПОРОДИЦА ДЕБЕЉУХ. НА ГРАНИЦИ СА МАЂАРСКОМ КОНВОЈ ЈЕ ДУГО ЧЕКАО. ТАДА ЈОЦИНА МАЈКА УСПЕВА ДА ИЗБАЦИ ЈОЦУ ИЗ ФУРГОНА КРОЗ ОТВОР ЗА СУЛУНДАР.

ЈОЦА ПО САВЕТУ МАЈКЕ , ДАЊУ СЕ КРИЈЕ ПО КУКУРУЗИШТИМА, А НОЋУ ПУТУЈЕ У ПРАВЦУ БЕОГРАДА. КОД ПАНЧЕВАЧКОГ МОСТА СУ ГА УХВАТИЛИ ПАРТИЗАНИ, А ЈОЦА ЈЕ СТАЛНО ПОНАВЉАО ” ЈА ИДЕМ КОД ЧИКА ВЛАДЕ ЗЕЧЕВИЋА У КОМАНДУ ГРАДА”. ВЛАДА ГА ЈЕ УПИСАО У СРЕДЊУ ГЕОДЕТСКУ ШКОЛУ И САВЕТОВАО ДА НЕ ГОВОРИ ДА ЈЕ НЕМАЦ, ВЕЋ МАЂАР. ВЕЋ 1949. ГОД. ЗАВРШАВА ШКОЛУ И ПО ПРЕПОРУЦИ “ЧИКА ВЛАДЕ” ИДЕ У ЊЕГОВ КРАЈ У ЛОЗНИЦУ. ТУ ЈЕ, КАКО ЈЕ ГОВОРИО, ПРОВЕО НАЈЛЕПШЕ ГОДИНЕ СВОГ ЖИВОТА. БИО ЈЕ ДОБАР ГЕОДЕТСКИ ТЕХНИЧАР, АЛИ И ПРЕВОДИЛАЦ СТРУЧЊАЦИМА СА  ЗАПАДА.

СРЕСКИ КОМИТЕТ, ПРИПРЕМАЈУЋИ ЈОЦУ ЗА НОВУ ФУНКЦИЈУ У НАРОДНОЈ ВЛАСТИ, ОТКРИВА ДА ОН НИЈЕ МАЂАР ВЕЋ НЕМАЦ И ЗБОГ ТОГА ГА ХИТНО ДЕПОРТУЈЕ У НЕМАЧКУ. ЈОЦА ТАДА НИГДЕ НЕ ПОМИЊЕ ” ЧИКА ВЛАДУ”, ЈЕР СЕ ПЛАШИО ДА И ОН МОЖЕ СТРАДАТИ. У НЕМАЧКОЈ, УПИСУЈЕ МЕДИЦИНУ И ЗАВРШАВА ЈЕ СА УСПЕХОМ. ЧЕСТО ДОЛАЗИ У БЕОГРАД, ЈЕР СЕ ОСЕЋАО ПРИПАДНИКОМ ТОГ НАРОДА.

ЧКАЉА ГА УПОЗНАЈЕ СА ЈЕДНОМ МЛАДОМ И ЛЕПОМ ДЕВОЈКОМ СА ЦРВЕНОГ КРСТА, КОЈУ ЈЕ И ОЖЕНИО. ДОБИЛИ СУ И СИНА. ТА ИДИЛА ТРАЈАЛА ЈЕ СВЕ ДО УВОЂЕЊА САНКЦИЈА СРБИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ.

ТАДА КАО ДОКТОР ГЕРОНТОЛОГ, СТУПА У ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУ – СКУПЉА ПОМОЋ ЗА СРБИЈУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. ( 43 ШЛЕПЕРА ЛЕКОВА И МЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ ).

ЗА СВЕ ТО ДОБИЈА СРПСКИ ПАСОШ И МНОГОБРОЈНА ПРИЗНАЊА ОД МИЛОШЕВИЋА, КАРАЏИЋА И МЛАДИЋА, ПА С ПРАВОМ ПОСТАЈЕ “НАЈБОЉИ  НЕМАЦ У СРБИЈИ И НАЈБОЉИ СРБИН У НЕМАЧКОЈ”, ОДНОСНО ПОСТАЈЕ ЧОВЕК ЗА ПАМЋЕЊЕ, ШТО ЈЕ РЕКАО ПРАВОСЛАВНИ ПАРОХ ИЗ МИНХЕНА.

НАЖАЛОСТ, ДОЖИВЉАВА И ПОРОДИЧНУ ТРАУМУ И РАЗВОДИ СЕ ОД СВОЈЕ “СРПКИЊЕ”, КОЈА СЕ ПРОТИВИ ЊЕГОВОМ РАДУ ЗА ИНТЕРЕС СРБИЈЕ, СМАТРАЈУЋИ ДА ТО ЊУ УГРОЖАВА. СРЕЋОМ ТО СЕ НИЈЕ НЕГАТИВНО ОДРАЗИЛО НА УСПЕШАН ЖИВОТ ЊЕГОВОГ СИНА.

ЈОЦА СЕ НАСТАЊУЈЕ У СРБИЈИ, ГДЕ ДОВОДИ И СВОЈУ МАЈКУ  И ТАДА СЕ УКЉУЧУЈЕ У ПОЛИТИЧКИ И ХУМАНИТАРНИ РАД ЗА ИНТЕРЕС ПЕНЗИОНЕРА И ЉУДИ ТРЕЋЕГ ДОБА.

У ИМЕ ГРАДСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА БЕОГРАДА И ПОКРЕТА ТРЕЋЕГ ДОБА СРБИЈЕ НА СВЕМУ МУ ХВАЛА! НЕКА МУ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!

ВАСИЛИЈЕ БЕЛОБРКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ГОП-а