САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У току предизборне кампање, која је у току, свакодневно се јављају разни квази спасиоци пензионера са лажним и апсурдним обећањима да само они могу решити све проблеме пензионера. У име ГОП-а реаговано је следећим саопштењем:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У условима демократске борбе за власт много тога је дозвољено, изузев да се прекрајају чињенице и утврђују неке нове истине. То је и разлог што се, поводом „склапања срећног брака“ Демократске странке и Уједињеног синдиката пензионера Србије, обраћамо јавности истине ради.

После 2000-те године, у нашој земљи су вршене честе измене и допуне Закона о

ПИО (2001, 2003 и 2005),али увек на штету пензионера, чиме се стално погоршавао ионако њихов тежак положај. По оцени Савеза пензионера Србије (даље: Савез), такве измене и допуне Закона биле су ригорозније чак и од захтева Међународног монетарног фонда (ММФ) у то време, што је стварало огромно незадовољство пензионера, са недвосмисленим порукама држави о владавини „геноцидних пензија“,или„социјалном геноциду пензионера“.

На темељима предходних чињеница, а уз иницијативу Савеза и његову сарадњу са нашим политичким представницима у Влади и Парланенту Србије, држава је 2008 године прихватила наш захтев да се изврши повећање пензија за 10% и, што је још важније, од тада па до октобра 2014 године пензије су углавном пратиле судбину зарада запослених у јавном сектору Србије. (МИ ОД ВЛАДЕ ТРАЖИЛИ).

Октобра месеца 2014 године ММФ је дао последње упозорење нашој земљи: „Већ је данас видљив финансијски колапс ваше земље у марту 2015 године“. Мора се знати и уважити да су Савез и ПУПС дали подршку Влади, али не под њеним притиском, већ због насушне потребе да очувамо и трајније обезбедимо редовност исплата пензија (без обзира на јасне жртве које ћемо поднети), али и да сачувамо земљу од додатних страдања свега оног што смо стварали. (ВЛАДА ТРАЖИЛА ОД СВИХ, ПА И ОД НАС).

У супротном, по оцени Савеза, прво би страдале пензије и пензионери зато што Влада не би могла да покрива недостајући део средстава за Фонд ПИО (40-50%). Одмах би се отворило и питање како да се одржи степен уплата доприноса од стране послодаваца и осигураника у Фонд ПИО. Сигурни смо били тада, а и сада, да тада нисмо стали на браник одбране пензија и државе, поновио би нам се сценарио о већ виђеној „мега инфлацији“ са краја 1992 и почетка 1993 године.

После општих избора, 24 априла 2016.г., МИ ЋЕМО ТРАЖИТИ ОД ВЛАДЕ да се (1) орочи трајање актуелног умањења пензија, да се (2) утврди како и када вратити дуг онима који су притекли у помоћ држави и да се (3) крене са свеобухватном реформом Пензијског и инвалидског осигурања, а све у циљу заштите садашњих и будућих генерација пензионера. У томе, тражићемо да будемо више обавезујући фактор сарадње Савеза и Владе и њених министарстава.

За ГОП Београд

Василије Белобрковић