КЊИЖЕВНИ КОНКУРС: СЈАЈ У СЕНЦИ КОРОНА ВИРУСА

Песници, приповедачи и афористичари трећег доба су опет осветлали образ позних генерација наше земље. У духу родно сензитивног језика и по диктату суве статистике, требало је почети женским родом јер у репрезентацији најбољих аутора, чије радове објaвљујемо на страницама што следе, даме су безмало дупло бројније: од 29, њих је 19. Но, оне су добре душе и неће замерити на традиционалном језику, а и господа се добро стваралачки држе, у шта ћете се лично уверити.

И међу радовима преосталих 50 учесника књижевног конкурса, укупно 79, неки други жири би изабрао неке друге наслове и не би много погрешио. Стваралачка снага траје, упркос нагомиланих животних деценија.

Жири исказује велико задовољство квалитетом примљених радова и истиче вредноћу општинских руководстава Удружења пензионера, која су их, у пандемијским условима, прикупила и послала на конкурс. То је једна од наших малих победа над подмуклим корона вирусом.

Верујемо и да ће се стећи здравствени услови у првој половини 2021. за традиционални сусрет најбољих 10 учесника конкурса уживо, чији домаћини треба да буду пријатељи из Ваљева, у родном крају велике Десанке Максимовић.

У припреми је увек радо чекани „Олимпијски кладенац“ , овога пута са ознаком 2019. и 2020., у коме ће уз уобичајене садржаје везане за 12. Олимпијаду ПТДС, одржане 2019. (кратки описи догађаја уз фотографије, спортски резултати, прикази трибина, дружења, здравствене контроле), мини каталог сликарских остварења у склопу прегледа одржане Сликарске колоније…)  бити и радови учесника Књижевних сусрета, као и оних чији су радови на конкурсу 2019. били изабрани да буду штампани у „Кладенцу“. У овој мини годишњој монографији, у одељку посвећеном 2020., биће дати извештаји са одржаних Мини оломпијада у току те године, затим приказ рада Сликарско-иконописачке колоније, одржане 2020. у Врњачкој Бањи (уз строге мере заштите од вируса), и штампана књижевна остварења према пропозицијама Литерарног конкурса 2020.

За литерарни жири – Александар Аврамовић

 У следећој објави следе резултати конкурса.