„КРЕНУЛЕ“ МИНИ ОЛИМПИЈАДЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

Прва таква манифестација одржана је у Деспотовцу од 22 – 29. марта 2018. године. У сарадњи са Општинским удружењем пензионера Деспотовца и Центром за културу “Свети Стефан, деспот српски” из Деспотовца организована је Изложба слика и икона под називом: “Међугенерацијски сусрет”. У оквиру поставке изложене су слике и иконе које су настале током рада Осме сликарске и иконописачке колоније Покрета трећег доба Србије на 10. јубиларној Олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба, одржаној у Врњачкој Бањи од 29. септембра до 3. октобра 2017. године, као и слике млађе генерације сликара из Деспотовца, тако да је изложба имала и међугенерацијски карактер.
Изложба је постављена у Галерији Центра за културу Деспотовац, а свечано отварање обављено је у пуној сали Центра за културу Деспотовца 22. марта 2018..

Након церемоније отварања и обраћања гостију, др. Биљана Анђелковић, начелница Одељења опште медицине Дома здравља Деспотовац, одржала је у сали  Центра за културу едукативно интерактивно предавање на тему: “Геријатријска медицина и најчешћи здравствени проблеми старије популације”.        Након предавања, присутнима се у Галерији Центра за културу Деспотовац, у име Покрета трећег доба Србије као организатора Изложбе и сликара излагача, обратио Момчило Вуксановић, сликар и иконописац из Деспотовца. Он је упознао присутне са карактером и значајем рада Сликарске и иконописачке колоније Покрета трећег доба Србије која се сваке године одржава у оквиру Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба.. Посебно је истакао и да је специфичност изложбе која је организована у Деспотовцу њен међугенерацијски карактер, с обзиром да су, поред слика са Осме сликарске и иконописачке колоније, изложене и слике млађе генерације сликара из Деспотовца.